Le kdo se ne spomni svojega prvega kolesa? Tisti občutek ponosa, da imate v lasti kolo z lepo vpadljivo barvo, ali občutek svobode med vašo prvo vožnjo brez vadbenih koles?

Znati voziti kolo pomeni biti samostojen že od malih nog. Kolesarjenje je zabavno in otrokom omogoča, da ostanejo v formi in porabijo veliko energije; Zaradi teh in drugih razlogov staršem svetujemo, da otrokom čim prej kupijo kolo.

Velikosti otroških koles

Kako najdem pravo velikost okvirja?

Otroška kolesa so razvrščena glede na velikost koles. Na voljo so 12, 14, 16, 18, 20, 24 in 26-palčni modeli, primerni za otroke in mlajše mladostnike v starostnem razponu od dveh do dvanajst let. V tem priročniku boste našli informacije o različnih vrstah otroških koles, ki so na voljo, in dali vam bomo koristne nasvete, kako najti pravo kolo za vaše otroke.

Poiščite popolno velikost

StarostPriporočena velikost kolesa (v palcih)VišinaVelikost okvirja
1-4 letpoganalecpod 85 cm
2-6 let12”-18”85-125 cm18-32 cm
2-3 leta12”85-105 cm18-21 cm
4-6 let16”-18”100-125 cm23-32 cm
6-8 let20”120-135 cm25-34 cm
8-12 let24”130-150 cm28-35 cm
11-13 let26”140-160 cm32-38 cm

PRAVILEN SEDEČI POLOŽAJ: KAKO PRAVILNO SESTAVITE OTROŠKO KOLO?

Upoštevajte, da višina sedeža ustreza približno razdalji med otrokovim dimljem in tlemi. To zagotavlja, da otrok ne sedi previsoko na kolesu in se lahko enostavno in varno z nogami dotakne tal, kadar koli se mora ustaviti. Pri poganjanju pedal naj bodo vaše roke in noge rahlo pokrčene, sedeči položaj pa pokončen.

Vrste otroških koles

KATERO OTROŠKO KOLO JE PRAVO? KATERI MODEL JE NAJBOLJŠI ZA UČENJE?

Slika, ki vsebuje besede kolo, prevoz, oseba, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen Kolo brez pedalov

  • Starost: 1 do 4 leta
  • Višina: pod 85 centimetrov

Idealen začetek učenja: kolo, ki raste z otrokom

Ravnotežno kolo otrokom, tudi zelo majhnim, omogoča, da se naučijo bistvene veščine za kolesarjenje, in sicer ohranjanja ravnotežja, kar pa se ne zgodi pri uporabi stranskih opornih koles. Poleg tega se s tem modelom urijo tudi koordinacijske sposobnosti, kot je upravljanje kolesa prek krmila in zavor. Višino krmila in sedeža lahko prilagodite tako, da najbolj ustreza otrokovi višini.

Slika, ki vsebuje besede kolo, na prostem, prevoz, kolo kolesa

Opis je samodejno ustvarjenKolesa s stranskimi kolesi – so uporabna ali ne?

  • Starost: 2 do 6 let
  • Višina: –

Številna kolesa za otroke od dveh do šestih let so opremljena s stranskimi opornimi kolesi, ki jih je mogoče opcijsko namestiti. Priporočljivo pa je, da se vozite brez vadbenih koles, saj ta otroku otežijo učenje občutka za ravnotežje in nadzor nad kolesom v ovinkih ter dajejo lažen občutek nadzora.

Slika, ki vsebuje besede na prostem, prevoz, oseba, kolo

Opis je samodejno ustvarjenOtroška kolesa

12 do 18 palcev

  • Starost: 2 do 6 let
  • Višina: 85 do 125 centimetrov

To kolo predstavlja prehod od ravnotežnega kolesa do prvega “pravega” kolesa, opremljenega s podstavno zavoro in pogosto tudi z zavoro na prednjem kolesu ter po možnosti z odsevniki in zvoncem. Vendar ta miniaturna kolesa niso primerna za uporabo na cestah in zato nimajo varnostne opreme. Podporna kolesa so pogosto vključena v dobavo.

20 palcev

  • Starost: 6 do 8 let
  • Višina: od 120 do 135 centimetrov

Ta kolesa so sinonim za “rast” v svetu kolesarstva in s sistemom prestavljanja in cestno primerno opremo ponujajo širši spekter uporabe. V vseh pogledih so kolesa in jih je različnih vrst: otroci si na primer lahko izberejo tudi model, kot je gorsko kolo.

24 palcev

  • Starost: 8 do 12 let
  • Višina: 130 do 150 centimetrov

Približno od devetega leta lahko otroci najdejo kolesa z vsemi sestavnimi deli in prednostmi koles za odrasle v smislu zasnove okvirja, pogona in zavor. Edina razlika je geometrija, ki je še vedno prijazna do otrok s poševno zgornjo cevjo in optimizirana za kolesa velikosti 24 do 26 palcev.

Slika, ki vsebuje besede kolo, prevoz, kolo kolesa, kopensko vozilo

Opis je samodejno ustvarjenKolesa za najstnike – 26 palcev

  • Starost: nad 12 let
  • Višina: 140 do 160 centimetrov

Podobno kot 24-palčna kolesa tudi ta kolesa za mlade najstnike po kakovosti, lastnostih in namenu niso v ničemer slabša od koles za odrasle. Tako podmladek brez težav sledi staršem tudi na daljših turah.

Varnost

Slika, ki vsebuje besede oseba, oblačila, kolo, na prostem

Opis je samodejno ustvarjenČelade varujejo življenje

Otroci naj med vožnjo s kolesom vedno nosijo primerno čelado. Čelada naj ne bo pretesna ali ohlapna in naj pokriva čelo in zatilje. Pravilo je, da imata dva prsta prostora nad obrvmi ter med brado in trakom. Če čelada pri padcu zadene tla, jo je treba zamenjati.

Razsvetljava in oblačila

Za mlade kolesarje, ki vozijo kolesa, ki niso opremljena s svetlobnim sistemom, je priporočljivo namestiti odsevnike na samo kolo in na otrokova oblačila ali pa kupiti oblačila, ki so Slika, ki vsebuje besede na prostem, oblačila, oseba, tla

Opis je samodejno ustvarjenže opremljena z odsevniki. Kolesa od 20 palcev naprej so običajno primerna za dopolnitev s sistemi osvetlitve, tako da so otroci vidni na cesti.

Ali se lahko otroci vozijo s starši?

Uredba

V Italiji morajo kolesarji vedno nadaljevati v eni vrsti, v vseh primerih, ko to zahtevajo prometne razmere. Tudi zunaj stanovanjskih območij morate vedno nadaljevati na dveh kolesih v eni vrsti; izjema je le, če je eden od kolesarjev mlajši od 10 let in poganja pedala na desni strani drugega kolesarja.

Kolesarjenje po pločniku

V Italiji je vožnja s kolesom po pločniku prepovedana, razen če prometni znaki ne določajo drugače. Kolesarji morajo kolesa torej voziti ročno, da ne bodo v napoto ali nevarnost za pešce.

Predlogi

Zaradi finančnih razlogov starši svojim otrokom pogosto kupijo večje kolo, da ga lahko dlje uporabljajo, ko odrastejo. Da pa bo vaš otrok užival v kolesarjenju, je pomembno, da lahko vozilo varno obvladuje. Zato je pomembno, da je kolo prave velikosti. Praviloma morajo otroci med odraščanjem zamenjati tri ali štiri kolesa, preden so dovolj stari za odraslo kolo.

Teža kolesa ima tudi temeljno vlogo. Čeprav so lažja kolesa dražja, se poplačajo z večjim užitkom v vožnji. Pravzaprav je za otroka, ki tehta manj kot 40 kilogramov, 15 kilogramsko kolo težko obvladati.

Da bodo najmlajši uživali v čeladi, ki je nepogrešljiv varnostni pripomoček, morate kupiti čelado po njihovem okusu. Tako bodo otroci radi nosili čelado in jo ponosno razkazovali.

Za zaščito malčkov pred odrgninami ob prvih neizogibnih padcih so primerne kolesarske rokavice in morebiti ščitniki za kolena.

Otroci naj se pri kolesarjenju zabavajo. Zato je pomembno, da jih ne pritiskate, medtem ko se učijo uporabljati, niti jih ne silite v predolge vožnje, ki bi jih lahko utrudile ali dolgočasile. Če se torej otrok na kolesu dobro počuti in ga z veseljem vozi, bo kolesu ostal zvest do konca življenja, to pa pomeni, da se bo s starši z veseljem podal na veliko lepih voženj.